Испанските власти разследват кой е изпратил писма бомби, получени от министър-председателя на

...
Испанските власти разследват кой е изпратил писма бомби, получени от министър-председателя на
Коментари Харесай

Испания разследва писма-бомби до премиера, министерство, украинското посолство, авиобаза и оръжейна компания

Испанските управляващи проверяват кой е изпратил писма бомби, получени от министър-председателя на страната, министерството на защитата, посолството на Украйна, военна авиобаза и офиса на компания, която доставя оръжия на Киев, предадоха Ройтерс, испански и украински медии.

Експлозивите са били дребни и леко е потърпевш единствено чиновник в посолството, който е отворил писмото, в останалите случаи защитата е открила експлозивите и те са били взривени на безвредни места.  Испанските и украинските управляващи стегнаха режима за сигурност към застрашените здания.

Канцеларията на испанския министър председател Педро Санчес удостовери, че на 24 ноември е получила пощенска пратка с бомба, сходна на тези, адресирани до украинското посолство в Мадрид, до испанска компания, която създава оръжия, и до военновъздушна база, съобщи през днешния ден испанското вътрешно министерство, представено от Ройтерс.

Мерките за сигурност към публичните и дипломатическите здания в Испания бяха засилени след откриването на няколкото пощенски колета с взривни устройства. 

Испанските сили на реда откриха хипотетичен експлозив, прикрит в пощенска пратка, адресирана до военновъздушната база в Торехон де Ардос, близо до Мадрид, заяви през днешния ден министерството на защитата, представено от Ройтерс. В самото министерство също е получен сходен плик.

Плик с взривно вещество е получила испанската компания Instalaza в Сарагоса няколко часа след детонацията в украинското посолство в Мадрид през вчерашния ден, съобщи същата организация. Предприятието създава ръчни противотанкови гранатомети С-90 и Alcotan-100 и ги изнася в Украйна.

Ройтерс цитира Роза Серано, представителка на държавното управление в Instalazа, която в интеврю за радио SER е споделила, че и двете колета (до посолството и до фирмата) са пристигнали от Украйна. Това е усъмнило чиновниците на компанията и те са повикали полиция.

Полицаите са разгледали с рентген плика с размер 10 на 15 сантиметра и са разкрили вътре взривх с детониращ връв, който е трябвало да се задейства при отварянето на плика.

Взривът в украинското посолство в Мадрид е станал през вчерашния ден в 1 часа след обяд локално време. Посланикът на Украйна Сергей Погорелцев, представен от украинския уебсайт НВ, сподели, че взривилата се пратка е била адресирана до него. Секретарката на посланика сподели, че че е усъмнила, тъй като пликът външно се различавал от нормалната дипломатическа поща.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба нощес разпореди да бъдат засилени ограниченията за сигурност във всички дипломатически представителства на страната по света.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР